МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Пост, Воздржување и Страсти

Пост, Воздржување и Страсти

Го прашале еднаш блажениот Старец Нифонт Чудотворец, како некои луѓе кои се трудат во подвигот, иако го преморуваат своето тело со воздржување, страстите сепак ги завладуваат? А, некои сè јадат и пијат, па сепак, имаат мноштво добле...

За духовниот отец

За духовниот отец

Духовниот отец е човек чие присуство е со манифестација на моќ не кон луѓето, туку кон паднатите ангели. Тој го познава патот на духовен растеж. Неговото срце е доволно „очистено од страстите“ и затоа духовно отворено, а неговиот ум со пл...

Отец Јаков: Да се помолиме Бог да ги вразуми оние што сè уште не сакаат да се покајат!

Отец Јаков: Да се помолиме Бог да ги вразуми оние што сè уште не сакаат да се покајат!

Мрази го гревот, а љуби го грешникот (22.12.2018) Често, дури и во Црквата, за жал, можеме да видиме мешање, па и поистоветување на поимите грев и грешник. Црквата е Tело Христово, и во неа, сѐ до крајот на вековите, се остварува она заради...