МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ДЕБАРСКО-КИЧЕВСКА ЕПАРХИЈА (1967-2017)“

ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ДЕБАРСКО-КИЧЕВСКА ЕПАРХИЈА (1967-2017)“

„Кога го видоа гробниот влез и, не поднесувајќи го блесокот на ангелот, мироносиците со трепет се чудеа и говореа: Зар е украден Оној што на разбојникот рајот му го отвори? Или, пак, стана Оној Кој и пред страдањето проповедаше Воскресение? Нав...

Проповед на Митрополотот Европски г.Пимен на 16.12.2018г. -Дваесет и деветтата недела по Педесетница,во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид.

Проповед на Митрополотот Европски г.Пимен на 16.12.2018г. -Дваесет и деветтата недела по Педесетница,во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид.

Митрополит Пимен Стани и оди си. Верата твоја те спаси. Зборови изговорени од Христа, а зборови толку посакувани да бидат чуени од секого од нас кој се нарекува Христијанин, бидејќи, „живееме ли, умираме ли, Господови сме“ и...

Молитва за сите упокоени

Молитва за сите упокоени

Спомни ги Господи, душите на починатите слуги Твои, новопретставени и сите неотпеани: во овој ден, во овој час, во овој миг од овој свет што си заминуваат во надежа на Воскресение, во оган, вода, по патишта, од мраз, од глад, без покајание и прич...

† Оние кои ќе им пријдат на страдалниците природно Му се приближуваат на Бог, зашто Бог е секогаш покрај своите чеда кои страдаат.
- Старец Пајсиј Светогорец