МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Куќна слава-како и зошто ни е потребна куќна слава?

Куќна слава-како и зошто ни е потребна куќна слава?

Во текот на годината секогаш имаме празници, но некако овој период тие се нај интензивни и затоа ќе се потрудам некако едноставно ,според учењето на светите отци да пренесам дел од нивното учење и да објаснам за и околу славите. Секој дом-с...

Молитва за сите упокоени

Молитва за сите упокоени

Спомни ги Господи, душите на починатите слуги Твои, новопретставени и сите неотпеани: во овој ден, во овој час, во овој миг од овој свет што си заминуваат во надежа на Воскресение, во оган, вода, по патишта, од мраз, од глад, без покајание и прич...

Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

На 1 ноември 2018г. по Хр., во Дваесет и втората недела по Педесетница, кога Црквата го празнува споменот на светиот Прохор Пчињски, во истоимената црква во Пјаченца (Италијанска Република) Неговото Високопреосвештенство, европскиот Митрополит г. П...

† Начинот на исхрана треба да се усклади со силата и здраствената состојба на телото. Кога е здраво, да се ограничи колку што е потребно; а кога е слабо, малку да му се попушти.
Блажени Диадох Фотикиски (400—474)