МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

Прославен „св. Прохор Пчињски“ патронот на МПЦО во Пјаченца Р.Италија

На 1 ноември 2018г. по Хр., во Дваесет и втората недела по Педесетница, кога Црквата го празнува споменот на светиот Прохор Пчињски, во истоимената црква во Пјаченца (Италијанска Република) Неговото Високопреосвештенство, европскиот Митрополит г. П...

25 годишниот јубилеј од основањето на МПЦО „Св.Злата Мегленска“ во Загреб и 15 годишен јубилеј редовен парохиски свештеник

25 годишниот јубилеј од основањето на МПЦО „Св.Злата Мегленска“ во Загреб и 15 годишен јубилеј редовен парохиски свештеник

По повод 25.годишниот јубилеј од оснивањето на Црковна општина Света Злата Мегленска и 15.годишен јубилеј на Отец Кирко Велински од потпишувањето на договорот со Владата на Република Хрватска и редовен парохиски свештеник во Загреб на 28.10.2018 годи...

Џек и неговиот фенер

Џек и неговиот фенер

Во едни многу далечни времиња, на уште подалечно место, си живееше еден многу курназ човек. А обичен ковач бил. И се викал Џек, и имал келтско потекло. Рековме бил снаодлив ама си имал човекот и две маани. Едната маана му била скржавоста, а д...

† Оние кои ќе им пријдат на страдалниците природно Му се приближуваат на Бог, зашто Бог е секогаш покрај своите чеда кои страдаат.
- Старец Пајсиј Светогорец