МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Велигденско послание ‘21

Велигденско послание ‘21

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ,  МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, А ПО ПОВОД ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА...

Дедо има нешто да ни каже

Дедо има нешто да ни каже

Еве веќе изминува половина од третата недела од постот. Мирен сончев ден. Дел од богослужбите отслужени. Посна трпеза, муабет со какао и распределување на обврските попладневни. Не се живее само од молитва. Треба и мотика. Ќе се копа малата бавча з...

Типик за Великите (Велигденски) пости во 2021 лето Господово

Типик за Великите (Велигденски) пости во 2021 лето Господово

Велигденски пост од 15.03. до 01.05.2021 понеделник-петок на вода сабота и недела на масло Благовештение и Цветници: масло, вино и риба. Лесни и од Бога благословени пости! „Молитвата е бессилна доколку не е заснован...