МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
Возљуби го Бога од сето твое срце и од сета твоја душа и со сета твоја сила и со  сиот свој разум

Возљуби го Бога од сето твое срце и од сета твоја душа и со сета твоја сила и со сиот свој разум

Многу ја сакам поемата на Веритис, „Дружење со Христос“. „Копнеев да доживеам дружба со Христа, Неговата  топла љубов да ја затворам во градите. А градите се тесни и се  отвараат и шират, и колку што повеќе љубат, то...

Христос се роди, навистина се роди!

Христос се роди, навистина се роди!

За многу години! Со утринските литургии по црквите и храмовите, Македонската православна црква го започна празнувањето на Божик, празник за раѓањето на Исус Христос, најрадосното случување во христијанскиот свет. Според обичаите за Божиќ се ста...

Божиќно послание на Архиепископот г.г. Стефан

Божиќно послание на Архиепископот г.г. Стефан

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ПО ПОВОД БОЖИКНИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ,  МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКА...