• Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
 • +38923111225
 • kabinet@mpee.mk

Македонската Православна Црква - ОА

Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква


 

 Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква

Со Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква претседава Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан.

Останатите членови на Синодот се:

 • Митрополит Преспанско-пелагониски и Aдминистратор Австралиско-новозеландски г. Петар
 • Митрополит Дебарско-кичевски и Плаошки г. Тимотеј
 • Митрополит Струмички г. Наум
 • Митрополит Повардарски г. Агатангел
 • Митрополит Американско-канадски г. Методиј (хиротонија: 21. 06. 2005)
 • Митрополит Европски г. Пимен ((хиротонија: 2. 10. 2005)
 • Митрополит Брегалнички г. Иларион ((хиротонија: 13. 07. 2006)
 • Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф (хиротонија: 7. 10. 2012)
 • Митрополит Кумановско-осоговски г. Јосиф (хиротонија: 21. 10. 2012)
 • Викарен Епископ Хераклејски г. Климент (хиротонија: 12. 07. 2005)
 • Митрополит г. Горазд, поранешен Митрополит на Европската епархија

ЕПАРХИИ на МПЦ на територијата на Р. Македонија и во дијаспората

1. Скопска епархија, возглавена од Неговото Блаженство, Архиепископот г. г. Стефан;

2. Преспанско-пелагониска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Петар;

3. Дебарско-кичевска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Тимотеј;

4. Струмичка епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Наум;

5. Повардарска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Агатангел;

6. Брегалничка епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Иларион;

7. Тетовско-гостиварска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Јосиф;

8. Кумановско-осоговска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Јосиф;

9. Американско-канадска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Методиј;

10. Европска епархија, возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Пимен;

11. Австралиско-новозеландска епархија, чиј администратор е Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар;

12. Австралиско-сиднејска епархија, чиј администратор е Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј;

Со 12-те епархии на МПЦ управуваат единаесет Епископи на кои моментално им помагаат околу 600 активни свештеници во околу 500 парохии со повеќе од 2000 цркви и манастири. Надвор од границите на Р. Македонија МПЦ пастирски дејствува во 6 епархии во дијаспората. Во околу дваесетина живи манастири под јурисдикција на МПЦ над 100 монаси и монахињи во молитва и монашки подвиг го чуваат живото светоотечко Предание.

† Начинот на исхрана треба да се усклади со силата и здраствената состојба на телото. Кога е здраво, да се ограничи колку што е потребно; а кога е слабо, малку да му се попушти.
Блажени Диадох Фотикиски (400—474)