МПЦ - ОА Европска епархија
  • Партизански Одреди бр. 12 1000 Скопје
  • +38923111225
  • kabinet@mpee.mk
„Неделите и празниците“ отец Пимен

„Неделите и празниците“ отец Пимен

НЕДЕЛИТЕ И ПРАЗНИЦИТЕ Помни го денот за почивка, за да го празнуваш; шест дена работи и сврши ги во нив сите твои работи, а седмиот ден е почивка на Господ, Твојот Бог. Како една од десетте, оваа Божја заповед особено била почитувана од стари...

Промоцијата на Прирачник за иселеници, Сликовница за изучување на Македонски јазик и Веб-страната

Промоцијата на Прирачник за иселеници, Сликовница за изучување на Македонски јазик и Веб-страната

Промоцијата на Прирачник за иселеници, Сликовница за изучување на Македонски јазик и Веб-страната   На 05.07.2018 година, во просториите на Македонската опера и балет, Митрополитот Европски г. Пимен и Митрополитот Тетовско-гостиварски...

Поучно

Поучно

KАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАМЕ ВО ХРАМОТ Кога ќе пристигнеме пред вратата на храмот треба да застанеме, за да ја направиме нашата последна духовна подготовка. Треба со вера да се прекрстиме, односно, на себе да го изобразиме крстот, и тоа правилно, за да н...

† Оние кои ќе им пријдат на страдалниците природно Му се приближуваат на Бог, зашто Бог е секогаш покрај своите чеда кои страдаат.
- Старец Пајсиј Светогорец